Siirry pääsisältöön

Ei kevätmuotia vaan kaunistamisen turvallisuutta

Kaikista maailman asioista joista olisi voinut blogata, työturvallisuus oli se kaikkien vähiten kiinnostava. Ajattelin, että se olisi tylsä, epämuodikas, liian virallinen, kertakaikkiaan poissuljettu idea. Minä käyttäisin arvokasta vapaa-aikaani työturvallisuudesta bloggaamiseen? Ha. Jos minulla olisi blogi, jakaisin siinä kampausvideoita, kokkausjuttuja, tai matkailua, tai mitä tahansa kaunista ja hauskaa. Uuden kevättakkini löytymistarinan ja kuvan. Mutta EI henkilösuojamia! Tiedät, mistä puhun?

En osaa sanoa, milloin näkökulma muuttui. En allergisoitunut kosmetiikalle, eikä myöskään kukaan läheisistä hiusalan kollegoistani. Mutta niin kävi, että työturvallisuudesta tuli minulle yksi kiinnostavimmista asioista joita hius- ja kauneudenhoitoalalla voi tällä hetkellä kehittää. Tulokset voivat olla huikeita niin inhimillisellä kuin taloudellisellakin tasolla. Kiinnostavaa on sekin, että kehittävää on niin paljon. Liity siis kerhooni!

Hey, It´s Under Your Nose  on hius- ja kauneudenhoitoalan turvallisuutta käsittelevä blogi. Muodikas hiusala leikittelee tyyleillä ja väreillä, yksilöllisiä tyylejä suunnitellessa sääntöjä oikeista ja väärästä ei ole -paitsi kun kyseessä on tuotteeseen ja palveluun liittyvä turvallisuus.

Tämän blogin tarkoitus on lisätä hius- ja kauneudenhoitoalan ammattilaisten tietoisuutta työnsä turvallisuudesta. Pienissä tarinoissa tunnistetaan erilaisia asioita, jotka voivat aiheuttaa vaaraa hius- ja kauneudenhoitoalalla työntekijälle itselleen ja asiakkaalle. Uhkien tunnistaminen on ensimmäinen askel niiden torjumiseen.

Olisi hauskaa, jos voisit auttaa minua valitsemaan blogissa käsiteltäviä vaaranaiheuttajia. Mitä toiveita sinulla on? Mikä sinun mielestäsi on vaaran aiheuttaja jota ei yleensä tunnisteta vaaraa tuottavaksi asiaksi? Mikä on vaaranaiheuttajista vaarallisin? Mikä on uusin vaaran aiheuttaja jonka sinä olet huomannut?

Osittain kirjoitan tätä blogia hienolle Erasmus+ projektille First Things First. Se on kaksivuotinen hius- ja kauneudenhoitoalan työturvallisuustietoutta edistävä hanke joka käynnistyi marraskuussa 2017.  First Things First-projektissa on mukana ammattioppilaitoksia Suomesta, Hollannista, Englannista, Virosta sekä Espanjasta. Pienkustantamo ja hiusalan asiantuntijayritykseni Pikku Reata  Oy yksi projektin partnereista. Hanketta koordinoi Edupoli, ammatillisen koulutuksen järjestäjä Porvoosta. Projekti on avannut jo sivuston jossa on työturvallisuusaiheisia videoita. Suomalaiset hiusalan isot nimet, Sim Sensitive ja M Room ovat myös projektin toimijoita. FTF:n seuraava projektikokous on maaliskuussa 2018 Leedsissä.  Kirjotan ihan kohta sieltä!

Eli nyt, jakaisitko kanssakampaajillesi ja kanssakaunistajillesi tämä blogin jotta mahdollisimman moni tietäisi että hihat on kääritty? Seuraavaksi päätän mihin vaaranaiheuttajaan ensimmäisenä keskitytään. Ehkä suosikkiini: suojakäsineisiin :) Enkä nyt sano, etten julkaisisi yhtään lettivideota.. Niin, ja se kevättakki, se on semmoinen yksisarvisenvärinen).

Kommentit

  1. Tärkeää asiaa ja loistava projekti käynnissä;) Hius-ja kauneudenhoitoalan tutkinnon yhdistymisen myötä varmasti löytyy blogiin laajasti mielenkiitoisia aiheita reformista yms. Tsemppiä kirjoittamiseen, innolla odotan seuraavaa tekstiäsi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olit ensimmäinen blogini kommentoija, hauskaa! Ammatillisen koulutuksen koulutuksen reformi on tosiaan kiinnostava aihe tässäkin yhteydessä :) Olen valmistelemassa uutta tekstiä ja ensi viikolla onkin projektin ensimmäinen Learning, Teaching and Training-tapahtuma Leedsissä.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Itseä parempien seurassa Leedsissä

Hius- ja kauneudenhoitolan työturvallisuutta edistävän projektin "First Things First" (FTF) käynnistyminen oli tämän blogin alkusysäys. Viime kuussa projekti sysäsi minut  ja muut partnerit Leedsiin, ja voi, kun me oltiin siellä niiin turvallisia, niin turvallisia! Mutta ensin lupaamani takkipäivitys! Tässä se on, kevään tuonut poninvärinen takkini. Vaatetusalalla oleva ystävä sanoi, että värin puolesta sen neitsytmatka kuuluikin tehdä  Britteihin, missä vaalea violetti on perinteisesti suosittu. Erikoinen väri ilahduttaa ja herättää huomiota. Kerran, kun olin asioilla tässä takissa, tuttu kuusivuotias kysyi että miksi olen lähtenyt kotoa kylpytakissa. (Tämä takki toimii!) FTF:ssä on yhteensä seitsemän partneria, mukaan lukien oma yritykseni Pikku Reata. Olenkin kovassa seurassa! Minua on yksi ja...Leeds City Collegessa on noin 26000 opiskelijaa ja henkilökuntaakin noin 2300. (On tullut sitten noudatettu sitä työssä kehittymisen

Vaaratekijä 1: Kaikki (spoiler alert)

(Varoitus: juonipaljastus ensimmäisessä kappaleessa.) Toiset ihmiset viitsivät lukea enemmän kuin yhden kappaleen, ja toiset taas eivät viitsi. Minusta olisi mukavaa että molemmat porukat saisivat saman tiedon, ja siksi ajattelin, että kerron kaiken olennaisen tästä tekstistä heti ensimmäisessä kappaleessa.  Se tulee nyt: minusta hius- ja kauneudenhoitoalan työturvallisuustilanteessa on pielessä jokseenkin kaikki, mikä nyt vaan voi pielessä olla. Eikä pelkästään työntekijän oman terveyden kannalta vaan joskus myös palvelun käyttäjänkin kannalta. No niin, siinä se oli, tämän jutun koukku. Jos kuulut ryhmään, joka ei ole lukutyyppiä, niin tosiaan tiedoksi, että draaman kaari oli tässä ja  nyt on sopiva aika vaihtaa sivua (kiitos kuitenkin!). Lukutoukkien kanssa jatketaan siis juttua (hyvä me!) ja käsitellään kaikenpielessäoloa, joka on minusta vain aavistuksen provosoivasti sanottu. Valitsin tämän viikon aiheeksi yleisen kaikenpielessäolon, koska viime aikoina on ollut Pari Keissiä

Käyttöohjeesta suurennuslasilla

Viimeksi kerroin voineeni pahoin kuultuani että lapselle oli aiheutettu vaaraa hiusvärituotteen käyttöohjeen vastaisella "ammattitoiminnalla". Sen jälkeen tohdin muistuttaa ammattilaisia käyttöohjeiden noudattamisesta.  Hymyilin itselleni julkaistuni jutun. "No niin, nyt on sitten oikein julkisesti yritetty hankkia se Kukkahattutädin titteli". (Kukkahattutäti on henkilö, joka neuvoo ammattilaisia tietämättä miten oikeita töitä tehdään. Siis vähän ei-toivottu henkilö.) Kukaan ei kuitenkaan ole, ainakaan minun korviini asti, ihmetellyt blogiaiheen valintaa. Olen saanut siitä itse asiassa sangen kannustavaa palautetta ja yli 600 (!) lukukertaa (Kiitos!). Siksi onkin pöllöä, että ajattelin ITSE että Kukkahattutäteilen. Oikeasti vähän kuitenkin hätkähdin ajatustani. Päättelin, että sen täytyy johtua siitä, että olen opiskellut, tehnyt työtä ja elänyt elämääni hiusalan kulttuurissa ja olen tietysti omaksunut sen tapoja. Tunnen hyvin hiusalan "yleistietona"