Siirry pääsisältöön

Vaaratekijä 1: Kaikki (spoiler alert)

(Varoitus: juonipaljastus ensimmäisessä kappaleessa.)

Toiset ihmiset viitsivät lukea enemmän kuin yhden kappaleen, ja toiset taas eivät viitsi. Minusta olisi mukavaa että molemmat porukat saisivat saman tiedon, ja siksi ajattelin, että kerron kaiken olennaisen tästä tekstistä heti ensimmäisessä kappaleessa.  Se tulee nyt: minusta hius- ja kauneudenhoitoalan työturvallisuustilanteessa on pielessä jokseenkin kaikki, mikä nyt vaan voi pielessä olla. Eikä pelkästään työntekijän oman terveyden kannalta vaan joskus myös palvelun käyttäjänkin kannalta.

No niin, siinä se oli, tämän jutun koukku. Jos kuulut ryhmään, joka ei ole lukutyyppiä, niin tosiaan tiedoksi, että draaman kaari oli tässä ja  nyt on sopiva aika vaihtaa sivua (kiitos kuitenkin!). Lukutoukkien kanssa jatketaan siis juttua (hyvä me!) ja käsitellään kaikenpielessäoloa, joka on minusta vain aavistuksen provosoivasti sanottu.

Valitsin tämän viikon aiheeksi yleisen kaikenpielessäolon, koska viime aikoina on ollut Pari Keissiä.

Viime viikkoina parturi-kampaamossa käytettiin kertakäyttöisiä suojakäsineitä uudelleen. Hiusvärin myyjä ei tiennyt, millaisilla suojakäsineillä ammattilaisen tulee suojata itsensä asianmukaisesti.  Sitten on ollut perusjuttua: villaponchoa työvaatteena, ei käsineitä ollenkaan, ja avonaisia vaalennusjauhepurkkeja, ja muuta sen semmoista. Sitten oli deodorantti, jota markkinoitiin sillä, ettei se tuki imusolmukkeita. Jep jep. Itse käytän huulipunaa, joka ei myöskään tuki (rajausvärini on samasta sarjasta).  Ja #muovitonmaaliskuu hiusalalla? Ei mennä todellakaan nyt siihen.

No, mutta Typerimmässä Tapauksessa parturi-kampaaja värjäsi alle 16-vuotiaan hiukset hapetevärillä vaikka tiesi, ettei niin suositella tehtävän. Lapsi sai reaktion. Tarina jatkui niin, että sama lapsi sai vastaavan palvelun uudestaan, koska lapsi itse halusi.  Lapsi sai taas reaktion josta tapauksesta kuultuani  sain itsekin reaktion. Reaktio teki painavan mielen ja möykyn mahaan pariksi päiväksi. ZIISUS.

Olet hiusalan ammattilainen, kosmetologi? Saat viikkotehtävän!  Seuraavaan postaukseen mennessä, paina omavalvontanappia päässäsi (se on yleisimmin ohimon seudulla) ja tunnustele, ovatko työturvallisuusasiat sinulle tärkeitä. Onko käyttöohjeen K-16- suositus mennyt poikkeuksetta toimeenpanoon? (Jos on mennyt, sen tunteen tunnistaa heti,  olo on selkeä ja kirkas.)  Jos ei ole mennyt toimeenpanoon, hae ammattiapua. Juttele hiusvärin myyjän kanssa, soita Työterveyslaitokseen, lue käyttöohjeet, istu alas, vedä hartiat taakse ja tee ryhtiliike ammatissasi, tee jotain.  Noin viikko aikaa, sinä osaat ja pystyt kyllä.

Omavalvontanapin painaminen on huipputärkeää yksintyöskentelevienkin aloilla. Omavalvonta on vaikka sitä, että miettii, miten omissa prosesseissa vaikka K-16 hapetevärisuosituksissa näkyy.  Teeppä selväksi alle 16-vuotiaille asiakkaillesi, ja heidän emoilleen, ettei hapetevärejä heru. Muista kysyä lapsen ikää silloin kun aika varataan puhelimessa. Kerro nettisivuilla ja pistä oveen tarra että ei tipu vanhemman lupalapulla, eikä rukoilulla, hapeteväriä hiuksiin eikä ripsiin eikä kulmiin eikä mihinkään muuallekaan.  Pysykööt valkoripsinä. Jos sinulla on liikkeessäsi ammatinopiskelija, tee hänelle selväksi että hän myös kyselee K-16 papereita asiakkailtaan.

Sitä muuten, että kysyisi papereita liian vanhalta ja että se olisi jotenkin noloa, ei kannata pelätä. Eivät pelkää Alkossakaan! Siellä tehdään tässä asiassa esimerkillistä työtä. Kahtena viime kertana kun kävin, olen saanut näyttää paperini. Oma päätelmä on, että ekalla kerralla oli niin iso hattu niin syvällä päässä, että myyjä ajatteli minun piilottelevan pipossani.   Kun näytin paperini, nauroimme yhdessä. Myyjä hämmentyi: "Tämähän on AIVAN kunnossa!". Alkon myyjä tekee sen mitä hiusammattilaisten pitää tehdä: Kysyä jos EPÄILEE että pitää kysyä. Arvostan.

Takaisin turvallisuuteen: vaikka kaikki on pielessä, se ei tarkoita ettei muutos olisi mahdollinen. Me olemme muutos. Tee tehtävä ja palataan asiaan.

PS Tämä juttu kirjoitettiin ennen kuin Satakunnan Kansa kirjoitti 16.3. 2018 tapauksesta, jossa parturi-kampaaja on tuomittu sakkorangaistukseen 16-vuotiaalle aiheuttamastaan haitasta. Parturi-kampaaja on valittanut tuomiosta.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Itseä parempien seurassa Leedsissä

Hius- ja kauneudenhoitolan työturvallisuutta edistävän projektin "First Things First" (FTF) käynnistyminen oli tämän blogin alkusysäys. Viime kuussa projekti sysäsi minut  ja muut partnerit Leedsiin, ja voi, kun me oltiin siellä niiin turvallisia, niin turvallisia! Mutta ensin lupaamani takkipäivitys! Tässä se on, kevään tuonut poninvärinen takkini. Vaatetusalalla oleva ystävä sanoi, että värin puolesta sen neitsytmatka kuuluikin tehdä  Britteihin, missä vaalea violetti on perinteisesti suosittu. Erikoinen väri ilahduttaa ja herättää huomiota. Kerran, kun olin asioilla tässä takissa, tuttu kuusivuotias kysyi että miksi olen lähtenyt kotoa kylpytakissa. (Tämä takki toimii!) FTF:ssä on yhteensä seitsemän partneria, mukaan lukien oma yritykseni Pikku Reata. Olenkin kovassa seurassa! Minua on yksi ja...Leeds City Collegessa on noin 26000 opiskelijaa ja henkilökuntaakin noin 2300. (On tullut sitten noudatettu sitä työssä kehittymisen

Käyttöohjeesta suurennuslasilla

Viimeksi kerroin voineeni pahoin kuultuani että lapselle oli aiheutettu vaaraa hiusvärituotteen käyttöohjeen vastaisella "ammattitoiminnalla". Sen jälkeen tohdin muistuttaa ammattilaisia käyttöohjeiden noudattamisesta.  Hymyilin itselleni julkaistuni jutun. "No niin, nyt on sitten oikein julkisesti yritetty hankkia se Kukkahattutädin titteli". (Kukkahattutäti on henkilö, joka neuvoo ammattilaisia tietämättä miten oikeita töitä tehdään. Siis vähän ei-toivottu henkilö.) Kukaan ei kuitenkaan ole, ainakaan minun korviini asti, ihmetellyt blogiaiheen valintaa. Olen saanut siitä itse asiassa sangen kannustavaa palautetta ja yli 600 (!) lukukertaa (Kiitos!). Siksi onkin pöllöä, että ajattelin ITSE että Kukkahattutäteilen. Oikeasti vähän kuitenkin hätkähdin ajatustani. Päättelin, että sen täytyy johtua siitä, että olen opiskellut, tehnyt työtä ja elänyt elämääni hiusalan kulttuurissa ja olen tietysti omaksunut sen tapoja. Tunnen hyvin hiusalan "yleistietona"